English

Hírek, rendezvények

Tagországok

Az elnökség tagjai

Dokumentumok

Kapcsolat

Játékok, bajnokságok

Kezdőlap

Kezdőlap>> Hírek, rendezvények>>

A VII. Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa játéka
Zágráb, 2012. augusztus 18-25.

 

 

Igazi mediterrán idő, közel 40 fokos napi csúcshőmérséklet jellemezte a Zágrábi Európa Játékok időjárását. A Szervezőbizottság tagjainak nemcsak a nagy meleggel kellett megküzdeniük, hanem a városban számukra előre nem jelzett rekonstrukciós munkálatok miatt a tervezett sporthelyszíneket is meg kellett változtatniuk. Köztük a Nyitóünnepély helyszínét is.

 

Ebben a melegben telitalálat volt a Megnyitó Ünnepély helyszínének választása, a Mladost Sport Parkban található városi Sportuszoda szabadtéri medencéje és az azt körülvevő park. A lelátó kényelmes helyet biztosított a 20 ország közel 400 résztvevőjének és a megnyitó programja is kitűnően alkalmazkodott a helyszínhez. A hivatalos rendezvényen részt vettek a város elöljárói valamint a Transzplantációs Klinika munkatársai is. A nyitóbeszédek után színvonalas Folklór műsort láthatott a közönség majd a helyi szinkronúszó klub mutatta be látványos gyakorlatait, ami nagy tetszést aratott. A hivatalos program után egy megható eseményre került sor, a résztvevők egy-egy gyertyával megvilágított lampiont engedtek a levegőbe a donoraik emlékére. A Nyitóünnepély programját a parkban rendezett vacsora és welcome parti zárta.

 

A 11 sportágban megrendezett versenysorozat szombattól péntekig került megrendezésre. Az első napon a kerékpár, a röplabda és a darts versenyekre került sor a Jarun Sport és Rekreációs Központban. Hétfőn az asztalitenisz és úszó versenyekkel folytatódott a Mladost Sport Parkban. A nagy meleg miatt a tenisz versenyek kezdési időpontját előbbre hozta a Szervező Bizottság és délben hosszabb szünetet tartott. Kedden befejeződtek a tenisz versenyek, valamint a golf és a tollaslabda került lebonyolításra. Szerdán a kellemesen légkondicionált Bowling Center 300-ban versenyeztek a bowlingosok. A mini maraton versenyre pedig délután került sor, a hőséget a Jarun tó mikroklímája enyhítette. A petanque egyre népszerűbb az Európa Játékok programjában évről évre növekszik a résztvevők száma így a versenyek is egyre izgalmasabbak. Csütörtökön és pénteken megrendezésre kerülő atlétikai versenyeket majdnem törölte a Szervező Bizottság, mert a meteorológia extrém 46 C fokos csúcshőmérsékletet prognosztizált. Végül az Európa Szövetség Elnöksége és az Orvosi Bizottság a megfelelő óvintézkedések megtétele mellett korai kezdéssel engedélyezte a verseny lebonyolítását. A sportolók is kellőképpen felkészültek az extrém körülményekre és rendkívüli események nélkül zajlott le a verseny.

 

A Játékok a protokoll szerint a Gála vacsorával egybekötött Záró ünnepséggel fejeződött be, ahol sor került a legeredményesebb női és férfi versenyzők díjázására valamint a legeredményesebb csapat kihirdetésétre, mely címet a magyar csapat távolléte miatt Franciaország nyerte meg ebben az évben. Az ünnepség zárásaként sor került az ETDG zászlóátadásra, melyet a következő Játékok lengyel szervezőbizottsága nevében Krystyna Murdzek és Andrzej Chmura vett át.

Képek a játékokról IDE kattintva tekinthetőek meg.

Vissza